Një implant dentar është një pajisje protetike fikse, e përdorur për të mbuluar hapësirën e lënë të lirë nga një ose më shumë dhëmbë të zhdukur ose të nxjerrë. Implanti dentar lejon zëvendësimin e një ose më shumë elementëve dentarë të humbur me “rrënjë artificiale” të titanit i cili, përmes një procesi biologjik të quajtur osseointegrim, lejon aplikimin e një proteze fikse.
Instalimi i një implanti dentar është një operacion i plotë, i cili në përgjithësi përfshin anestezi lokale dhe qetësim modest. Si me çdo operacion, ekziston një rrezik i caktuar i komplikimeve.
Materiali i zgjedhur për implantet dentare është titani në formën e tij të pastër; në kohët e fundit, megjithatë, përdorimi i implanteve dentare të zirkonisë po merr gjithashtu vrull.Nëse menaxhohet siç duhet, një implant dentar i instaluar mirë mund të zgjasë lehtësisht 10-15 vjet. Prandaj, prognoza priret të jetë e favorshme.
Implanti fiks dentar përbëhet nga një vidë titani e cila, kur futet në kockën nofullore ose nofullore, bëhet një rrënjë e vërtetë artificiale; titani nga i cili prodhohen implantet tona është një material shumë biokompatibil që përzihet mirë me indet përreth.
Titani i pastër përdoret për të bërë implantet fikse të dhëmbëve. Karakteristikat e këtij materiali lejojnë që indet e eshtrave të ngjiten në mënyrë perfekte rreth implantit i cili fjalë për fjalë është i integruar në nofullën e poshtme ose nofullën e sipërme, duke u bërë kështu një rrënjë e vërtetë artificiale në të cilën do të jetë e mundur të ngarkohen dhëmbët që mungojnë.
Implantet dentare i nënshtrohen një trajtimi të veçantë gjatë prodhimit për të ashpërsuar sipërfaqet e tyre dhe kështu promovojnë ngjitje të shkëlqyeshme të fibrave të reja të kockave që do të formohen rreth tyre pas futjes së tyre.
Titani i pastër tolerohet në mënyrë të përkryer nga trupi i njeriut dhe nuk shkakton refuzim ose reaksione alergjike të çdo lloji, dhe është një nga materialet më rezistente ndonjëherë.
Falë karakteristikave të tij, titani i pastër gjen një aplikim të gjerë në fushën mjekësore për rehabilitime të llojeve të ndryshme, dhe përdoret në një shkallë të madhe në fushën e dhëmbëve.
Implantologjia dentare konsiston në aplikimin e vidhave të vogla të pastra të titanit. Këto vida titani janë kryevepra inxhinierike që ndryshojnë në modelin e fillit, me një fije të gjerë ose të ngushtë në varësi të sediljes në të cilën do të futen, në formë, cilindrike ose pak të lakuar, dhe në përmasa, nga 3 në 6 milimetra në diametër, nga 6 në 18 milimetra në gjatësi.
Implantet dentare janë vida femërore: brenda tyre ka një zgavër të vogël të filetuar, brenda së cilës mbështetëset (të quajtur mbështetës), shtylla të vërteta që do të mbështesin protezat dentare, do të vidhen më pas.